Kramp çok yaygın olarak görülmesi ile beraber çoğu zaman dikkate alınmayarak geçiştirilen bir sağlık olayıdır. Konumuz dalış esnasında yaşanabilecek kramplar olunca, bu olaya ne sıklıkla maruz kaldığımıza dikkat etmemiz gerekiyor.
Dalış dışı hayatımızda, uykuda ve aktivite anında kramp yaşıyor olmamız bu konuda dalış eğitmenimiz ve birlikte dalış yaptığımız dalış eşimizi bilgilendirmek durumunda bırakır bizi. Dalış esnasında psikolojik gerginlik, uykusuzluk, deniz altında ani ısı değişikliği, alkol kullanımı, vitamin eksikliği, var olan dolaşım bozukluğu kramp için uygun zemini hazırlayabilir.
Potansiyel kramp vakasını ne şekilde önlemler ile engelleyebilir ya da azaltabiliriz?
- Hücrelerin sıvı ve oksijen kaybından kaynaklanabilen kramp olayını önlemek için dalış öncesi su tüketimini arttırmamız öncelikli yapmamız gerekendir.
- Uzun süreli yolculukların ardından yapılacak olan dalışın öncesinde ayakların kalp hizasından yukarı kaldırılarak kan dolaşımının rahatlatılması ve özellikle bedendeki ödemin atılmasında etkili olacaktır. Ayakların altına konulacak yastık ile yarım saat kadar beden ve bacaklar dinlendirilmelidir.
- Dalış öncesi minik bir yürüyüş ile yürüyüşün içerisine serpiştilecek olan esnetme hareketleri kasların oksijen alımını arttırıp bedeni sağlıklı bir dalışa hazırlayacaktır.
- Dalış öncesinde alkol tüketiminin azaltılması ve hatta sıfırlanması bu konuda tavsiye edilebilir.
- Vücudunuzda vitamin eksikliğinden kaynaklanan krampların farkında iseniz dalış öncesi B vitamini kompleksleri, kalsiyum ve magnezyum kullanımı da fayda sağlayacaktır.
- Eğer mümkünse dalış öncesi yaptıracağınız masaj tüm kasları rahatlatarak bedenin oksijen alımını arttıracak ve pasif bir jimnastik olarak tüm bedende etki sağlayacaktır.
- Dalış öncesi bedende yüklü miktarda sıvı kaybına yol açacak sportif aktivitenin yapılmaması gerektiği tavsiye olunup özellikle sıcak havalarda bu tip aktivitelerden uzak durmak gerekir.
- Dalış esnasında su altında yapılacak olan sert ve hızlı palet çırpma hareketi özellikle dalışa yeni başlamış dalıcılarda kramp için potansiyel yaratabilir. Bedenin henüz alışık olmadığı dalış kıyafeti, ağırlık, tüp ve paletler kasların gerilmesine sebebiyet verebilir. Bu durum, sıklıkla görülen halk arasında baldır kası olarak bilinen bölümde kasılmalara sebep olabileceği gibi acı verici bir durum yaratabilir. Bu sebeple bu tip durumda soğukkanlılığımızı koruyarak başımıza gelen bu durumu önderimize bildirmeli ve sağlıklı yüzer pozisyonumuzu kaybetmeden nefes alış verişimizi bu heyecana yenik düşmeden ayarlamalıyız.
Genel olarak sebebi tam olarak belirlenememiş kramp vakası yaşam kalitenizi etkiler durumda ise uzman bir doktora başvurmanız tavsiye olunur.
Tüm dalışlarınızın ruhunuzda ve bedeninizde huzur, mutluluk ve sağlık getirmesini temenni ederim.