Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yapılan koruma talebine gelen cevap üzerine TSSF Çevre Kurulu Başkanı Tahsin Ceylan tarafından yapılan deniz patlıcanı (deniz hıyarı) ile ilgili duyuruyu sizler ile paylaşmak istedik.
Tahsin Ceylan’ın yaptığı açıklama şu şekilde : “Deniz patlıcanı ya da diğer adıyla deniz hıyarlarının yoğun bir şekilde ve bilinçsizce avcılığının yapılması ile ilgili olarak TSSF Çevre Kurulu olarak tarafımıza yapılan bilgilendirmeler sonucu Federasyon Başkanımız tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yazılan yazı ve Bakanlık tarafından verilen cevap aşağıda yeralmaktadır.Bir çok türü tehlike altındaki kırmızı listede olmasına karşın ısrarla avcılığının yapılıyor olmasını anlamak mümkün değildir.Ekosistemdeki yeri son derece önemli olan deniz hıyarları konusunda bütün dalış severlerin duyarlılık göstermeleri gerekmektedir.”
Konu ile ilgili TSSF tarafından yapılan başvuru :
Konun Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından incelenmesi sonrasında cevaben yaptığı bildirim ise şu şekilde :
Peki nedir bu Deniz Patlıcanı (Deniz Hıyarı) ?
Denizlerin kıyılara yakın sığ yerlerinde rastlanan deniz patlıcanına deniz hıyarı da denir.Deniz patlıcanı derisi dikenlilerden omurgasız bir çeşit canlıdır.Denizilerimizde kıyı kesimlerde yaşayan bu ilginç deniz canlısının çok farklı ve ilginç özellikleri bulunmaktadır. Vücut yapısı bir sosis şeklinde ve bir ucu ağzı bir ucu anus olmak üzere ağız ve anus düzlemi üzerine sosis şeklinde yaratılmış farklı bir deniz canlısıdır. 60 cm’ e kadar büyüyebilen bu canlının ülkemiz sularında genel boyutları 30 cm civarındadır. Ayrıca Holothuroidea sınıfından olan bu canlının bilinen 900 türü bulunmaktadır.
Çok yavaş sandığımız bu canlı, tehlike anında inanılmaz taktikler üretebiliyor. Beyaz bir tubül (tüp) salgılayan bazı türleri avını şok ederek hareketsiz hale getirebiliyor. Bir başka korunma ya da saldırı özelliği ise, midelerini anüslerinden çıkartabilmeleri. Bu sayede zehirli bir sıvı bırakabiliyor. Bu zehirli sıvı bir akvaryum dolusu balığı öldürecek güçte iken aynı zaman da kendisini de öldürebiliyor.
Her yanında bulunan yakalama kollajeni sayesinde istediği zaman sıvıya dönüşebiliyor. Kollajen kemik, kıkırdak ve eklemleri oluşturan bir protein türü.Korunmak adına bir balon gibi şişen türleride mevcut.Yakalama kollajeni sayesinde Deniz hıyarı istediği zaman kendini sıvı hale dönüştürebiliyor. Deniz hıyarı bu teknik sayesinde normalde geçemeyeceği alanlardan örneğin bir kayanın içinden bu özellik sayesinde sıvıya dönüşerek geçebiliyor. Aynı zamanda sıvıya dönüştükten sonra tekrar eski halini alabiliyor.
Deniz Patlıcanı Toplamak Neden Yasak Olmalı?
Deniz patlıcanı ülkemiz sularında müsade edilen alanlar haricinde toplanması yasaktır.
Deniz patlıcanları daha çok uzak doğu ülkelerinden rağbet görmekte kozmetik, tıp ve yemek sektöründe kullanılmaktadır.
Deniz patlıcanları denizlerin filitresi gibi çalışırlar. Bir deniz patlıcanı yılda 150 ton kumu filitre ederek temizleyebilmektedir. Özellikle sularımızın kirlendiği son dönemlerde denizler için kurtarıcı olabilecek bir canlı diyebiliriz patlıcanı için. Tam bir doğa harikası diyebileceğimiz bu canlı için hassasiyet göstermek denizlerimizin geleceği için büyük önem taşımaktadır.
TÜİK verilerine göre 2014’te yalnızca 553 bin dolar olan deniz patlıcanı ihracatı, 2015 yılında 4 milyon 43 bin dolara, 2016’nın 11 ayında ise 6 milyon 613 bin dolara yükseldi.
Tssf kendi isinle ilgilensede dalişa yasak noktalarin yasaklarini kaldirip turizme acilsa diyoruz ama yoneticiler ayakcilar olmus gibi gorunuyor…