KEMER DENİZ BİLİMLERİ HAFTASI ETKİNLİKLERİ kapsamında;
“11. ULUSLARARASI SUALTI ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU (ISUR’2018)
“21. SUALTI BİLİM VE TEKNOLOJİ TOPLANTISI (SBT’2018)
“SUALTI KÜLTÜR MİRASININ KORUNMASI EĞİTMEN EĞİTİMİ PROGRAMI tamamlandı.
TSSF tarafından gerçekleştirilen “SUALTI KÜLTÜR MİRASININ KORUNMASI EĞİTMEN EĞİTİMİ PROGRAMI” dünyada ilk defa uygulanmaktadır. Sualtı Arkeolojisi ile ilgili bilimsel sunumlar yapılmıştır. Türkiye’nin sahip olduğu sulatı arkeolojisi zenginliklerinin vurgulandığı ve bunları koruma altına almamız gerektiğinin önemi vurgulanmıştır. Sualtı Kültür Mirasının Korunması Eğitimi tüm eğitmenlerin zorunlu olarak vermesi gerekecek bir eğitim olarak 2. yıldız eğitimlerin bir parçası haline getiriliyor.
Antalya Kemer’de düzenlenen ‘Kemer Deniz Bilimleri Haftası’, 9 ülkeden 200 bilim insanının katılımıyla başladı. Haftaya Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Mozambik, Gürcistan Rusya, Polonya, İran, KKTC, İtalya gibi ülkelerden gelen bilim adamları da katıldı.
Bu konuda görüştüğümüz Federasyon Asbaşkanı : “Konu ülkemiz için çok önemli bir konu ve biz federasyon olarak dünyada ilk olacak bu programı tüm dalıcılarımıza aktarmak istiyoruz. Bu eğitim için herhangi bir bedel düşünmüyoruz. Bu bizim kültür mirasımız ve bizlerde dalış camiası olarak bunu korumayı öğrenmek ve öğretmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.
Kemer Deniz Bilimleri Haftası
Deniz Bilimleri alanında ülkemizin 2018 yılındaki tüm programlarının bir araya geldiği “KEMER DENİZ BİLİMLERİ HAFTASI” etkinlik dizisi 11.Uluslararası Sualtı Araştırmaları Sempozyumu (15 Kasım 2018), 21. Sualtı Bilim ve Teknoloji Toplantısı (16-17 Kasım 2018), DAN Divers Day (17 Kasım 2018) ve TSSF Sualtı Kültür Mirası Eğitmen Eğitimi Programı (18 Kasım 2018) isimli dört ayrı bilimsel etkinliği bir araya getirmiştir.
Bizde artık ayrı bir kategori altında bu konularda katkıda bulunmak amacıyla yeni bir başlık açarak konu ile alakalı tüm gelişmeleri takip etmeye çalışacağız.
Toplantı organizasyonu ile ilgili yapılan tanıtım ile toplantı tam bir uyum içinde idi. Bu konuda desteği olan başta Uluslararası Sitler ve Anıtlar Konseyi (ICOMOS) Sualtı Kültür Mirası Komisyonu Genel Sekreteri Doç. Dr. Hakan Öniz hocamıza ve organizasyon çalışanlarına teşekkür ederiz.
Tarihi açıdan dünyanın en önemli üç denizine yaklaşık 8500 km. kıyısı olan ülkemiz sualtı alanlarında giderek artan bilimsel çalışmalarıyla dünyada giderek daha etkin olmaya başlamıştır. Üniversitelerimizde de bu alanlarda yeni bölümler, programlar, ana bilim dalları ve araştırma merkezleri açılmış, özellikle yüksek lisans programlarıyla hak ettiği önemi ve yeri kazanmaya başlamıştır.
Konuyla ilgili bakanlıklarda uzman sayıları artmaya, ülke Sualtı Federasyonumuz da (TSSF) bilimsel konulara verdiği önemle Dünya Su Altı Aktiviteleri Konfederasyonunda (CMAS) daha etkin olmaya başlamıştır.
Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Araştırmaları Ana Bilim Dalı tarafından Antalya Kemer’de yapılacak 21. Sualtı Bilim ve Teknoloji Toplantısında aramızda bulunmaya davet ediyoruz. 1995 yılından itibaren ülkemizin ve KKTC’nin değerli üniversiteleri tarafından organize edilmiş olan bu toplantı dizisi sualtı dünyasıyla bağlantılı birçok konuyu kapsamaktadır. SBT’ler Sualtı Arkeolojisi, Sualtı Fizyolojisi, Sualtı Tıbbı, Sualtı Teknolojisi, Jeoloji, Jeomorfoloji, Deniz Biyolojisi, Deniz Hukuku, Sualtı Eserleri Koruma ve Onarımı ve bu alanda yeni teknolojileri içeren konularda bilimsel çalışmaları sunmaya ve tartışmaya yönelik olarak organize edilmektedir.
Anadolu’da Kıyı ve Sualtı Arkeolji Çalışmaları