Çeşme’de ilk komutanı Kıdemli Yüzbaşı Ercan Erkut olan TCSG 68 Sahil Güvenlik Gemisi, dalış turizmine hizmet vermesi ve balık yuvası olması amacıyla Ercan Erkut’un gözyaşları arasında batırıldı.

Gözyaşlarıyla veda etti

12 Temmuz 2016’da hizmet dışı kalan TCSG 68 Sahil Güvenlik botu yeni görevi olan dalış turizmine hizmet etmesi ve balık yuvası olma amacıyla törenle batırıldı. 1982 – 1985 yılları arasında geminin ilk komutanı olan emekli Kıdemli Yüzbaşı Ercan Erkut, geminin batırılışı esnasında gözyaşlarını tutamadı.

Çeşme sahilinden kalkan ve protokol üyeleri ile vatandaşları taşıyan 3 gezi teknesine Sahil Güvenlik botu, Gümrük Muhafaza botu ve Su Ürünleri botu eşlik etti. TCSG 68 Sahil Güvenlik gemisinin Eşek Adası olarak bilinen Kara Ada’ya yakın mesafede, yaklaşık 30 metre derinliğe batırılışına çok sayıda balıkçı teknesi de tanıklık etti.

Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Çeşme’de dalış turizminin geliştirilmesi, alternatif dalış sahalarının oluşturulması, balık popülasyonunun arttırılması, yavru ve genç balıklar için habitat sahalarının oluşturulması amacıyla, yapay resif kapsamında TCSG 68 adlı Sahil Güvenlik gemisini batırmak için bir arada olduklarını belirtti ve sözlerine “Yapay resifle, 50-60 metre arasında, doğanın kendi kendine gelgitlerle oluşturduğu, deniz altı canlılarının yavruladığı, beslendiği, yasa dışı, hoyrat balık avcılığından saklandığı, çoğaldığı dünyaya biz katkıda bulunacağız. Bu projemiz, inanıyoruz ki, çevre dostu bir proje olacak. Sahil Güvenlik olarak denizlerimizin, sahillerimizin güvenliğini sağlayan TCSG 68 gemimiz, deniz altında canlılara yuva olacak, dalış turizmimize katkı sağlayacak.” diyerek devam etti.

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç törendeki konuşmasında “Bize emanet edilen gemi, artık denizlerimizde çevre bilincinin, doğa bilincinin bir nişanesi olacaktır. Üç tarafı denizle çevrili ülkemizden ve Çeşme’den, bugüne kadar hem balık türü olarak hem taşımacılık olarak hem turizm olarak yeterli düzeyde yararlanamadığımız açıktır. Artık gelişen çevre bilinciyle birlikte, bu denizlerimizin ne kadar korunması gerektiğini, balık çeşitliliğimizin ne kadar korunması gerektiğini çok daha iyi anlıyoruz. Bugün burada bize emanet edilen Sahil Güvenlik botunun batırılmasıyla birlikte, gelecek kuşaklarımıza dalış turizmi ve balık popülasyonunun artması için hizmet edecektir. Bu nedenle Çeşme halkı adına sevinçliyim” dedi.

Törene katılan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise “Bugünün bir özelliği var. Çok özel bir gemiyi batırıyoruz. Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanlığımızın değerli Müsteşar Yardımcısı’nın sevgi ve saygılarını iletiyorum. Kendisi bana, bu geminin 1982 yılında Taşkızak Tersanesi’nde yapımında mühendis olarak çalıştığını söyledi. Dolayısıyla, hem üzüntülü hem sevinçli. Umuyorum ki, deniz turizmi açısından Çeşmemize katkı koyacak bir eser olur. Önceki Kaymakamımız Mustafa Erkayıran’ın bu projede çok emekleri vardı. Dolayısıyla buradan emekleri için çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

TCSG 68 adlı geminin batırılışı ile ilgili yoğun çaba gösteren Çeşme Denizciler Derneği Başkanı İsmail Porsuk da törende bir konuşma yaparak, “Son üç yıldır, hızlı girişimlerle, Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızın desteğiyle, bu projenin hayata geçirilmesi çalışmaları devam ediyordu. Bugün bu çalışmaların son aşamasına geldik. Geminin batmasıyla Çeşme’de dalış turizminin ilerlemesi ve cazibe merkezi olması için bütün çalışmalar tamamlanmış olacak. Bu yaz 200 bin dalgıcı Çeşme’ye davet ettik. Davet ettiğimiz dalgıçlar Çeşme’de otellerde konaklayacak, restoranlarda yemek yiyecek, esnafımızdan alışveriş yapacak. Böylece Çeşme turizmine ciddi katkı sağlayacaktır. Bu geminin batırılması için bir çok kuruluş katkı sağladı. Bu katkılarını esirgemeyen herkese teşekkür ederiz” dedi.

Kaynak: haberçeşme.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin