Sualtının sakinliği herkesi rahatlatır, ancak biz dalgıçlar için kimi zaman büyük bir baş ağrılarını da beraberinde getirir. Bir sonraki dalışınızda yaşadığınız baş ağrıları ve yorgunluğun sizi üzmesine izin vermeyin, yazının devamında yer alan ipuçları daha rahat bir dalış tatili yapmanıza yardımcı olacaktır.

Gevşeyin.

Başlığınız sıkı. Dalış kıyafetiniz sıkı. Maskeniz sıkı. Regülatörü ağızda tutmak için çeneniz sıkı. Başınızın ağrıması normal değil mi? Dalış sırasında vücudunuzun nasıl tepkiler verdiğine dikkat edin, regülatörünüzü ağzınızda nasıl tutuyorsunuz, çok sıkıyorsanız mapsınızın ağzınızdan çıkmayacağı kadar çenenizi biraz daha gevşetmeyi deneyin. Maskeniz yüzünüze mıhlanmış gibi mi, biraz daha gevşetmeyi veya yüzünüze daha uygun bir maske kullanmayı deneyin. Kendinizi ne kadar kısıtlar ve sıkarsanız o kadar sıkıcı ve yorucu bir dalış geçirirsiniz ve ardından baş ağrısı ve yorgunluk kaçınılmazdır.

Dalış tüpünüzün pozisyonunu kontrol edin.

Ensenizi sürekli birinci kademeye çarparsanız başınızın ağrıması sürpriz olmaz. Tüpün vanasını olması gereken hizada tutmaya özen gösterin. Gerekirse bir bilenden yardım alın.

Nefes alın, nefes alın, nefes alın!

Karbondioksit birikimi dalış sonrası baş ağrılarının en büyük sebebidir. Bunun sebebi yeterli oksijeni alamamanızdır. Genelde çok küçük nefesler ile dalış yapanlarda, dalış sırasında düzenli nefes almayanlarda ve nefes tutanlarda baş ağrısı görülür. Düzenli ve yeterli nefes almayı ihmal etmeyin, tüp tüketimi konusunda yarışmayın ve fazla hava tükettiğiniz için kendinizi kötü hissetmeyin. 

Bol sıvı tüketin.

Dehidrasyon başınızı daha çabuk ağrıtır. Sıcak, uzun günler ve sualtı daha fazla sıvı tüketme ihtiyacı doğuracaktır. Dalış aralarında su şişenizi yanınızdan ayırmayın ve dalış
sonrası bolca sıvı tüketmeye çalışın.
Alkolden kaçının. Fazla alkol tüketimi dehidrasyona ve elektrolit dengesizliğine yol açacaktır bu da size dalış sonrasında ve ertesi günlerde baş ağrısı verecektir. Fazla çay ve kahve içmek de dehidrasyonu etkileyeceği için yine tüketiminize dikkat edin.

Doğru kıyafeti seçin.

Çok sıcak havada iki parça dalış elbisesi giymek gibi hatalar yapmayın. Hava ve su sıcaklığına uygun ekipman seçimi sizi dalışta ve dalış sonrasın daha rahat ettirecektir. Yine sıcak havalarda hazırlık yaparken kıyafetinizi tam kuşanmadan tüm hazırlıklarınızı tamamlayın. Dalışa girmeden hemen önce tam olarak giyinin.

Egzersiz yapın.

Araştırmalar düzenli egzersiz yapan kişilerin hastalıkları ve yorgunlukla gelen baş ağrısı gibi şikayetleri daha az yaşadığını gösteriyor. 

Sinüsleriniz konusunda tedbirli olun.

Sinüs barotravması baş ağrısı yaratan sebeplerden biridir. Eşitleme problemi yaşayan kişilerde sıkça görülür. Derinlik arttıkça düzenli eşitleme yapılmadığında sinüs kaynaklı alında ve gözlerde anlık bir acı hissi oluşur. Bu medikal bir destek gerektirebilir ve bir kez bu problem çözüldükten sonra eşitlemeyi doğru yapana kadar çalışmak gereklidir. İniş ve çıkışlarda yavaş olmaya özen gösterin adım adım eşitleme yaparak derinlik arttırın.

Dalış sonrası baş ağrılarını göz ardı etmemek gerekir. Baş ağrısı ile beraber halsizlik, burun ve geniz akıntısı, zonklama, eklem ağrısı gibi başka şikayetleriniz de varsa mutlaka bir doktor görüşü alın. Bu semptomlar dekompresyon rahatsızlığına işaret olabilir. Dalış profilinizi gözden geçirin ve öncelikle hemen yakınınızdaki bir profesyonelden yardım isteyin. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin