Balıkesir’in Burhaniye ve Gömeç ilçelerinin dalış turizmine açılması için uygun alanların belirlenmesi çalışmalarına başlandı.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Altan Lök başkanlığındaki ekip tarafından, Burhaniye ve Gömeç sahillerinde dalış turizmi için yapay resif atılacak alanları belirlenecek.

Yapay Resif Projesi’nin, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteğe uygun görüldüğünü belirten Burhaniye Ticaret Odası Başkanı Mustafa Aysel, yörede dalış turizminin geliştirilerek turizm sezonunu uzatmayı amaçladıklarını söyledi.

Burhaniye ve Gömeç’te dalış turizmi için çalışmalar

Ticaret Odası Salonu’nda ekipte görev alan akademisyenlerle toplantı yapıldığını ifade eden Başkan Aysel, “Belirleme çalışmalarının ardından Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Araştırma ekibi Prof. Dr. Altan Lök liderliğinde tekne ile tespit edilen alanlara yönelik echo-sounder ile akustik olarak tarama gerçekleştirildi. Akustik sonuçların dalış ile doğrulanması yapıldı.

Alanların koordinatlarının GPS ile kaydedilmesinin ardından resif ve dalış turizmine uygunluğu tespit edildi.

Proje sonuçlandığında, kaya dalışı, kıyı dalışı, tekne dalışı için deniz zemininin haritası çıkarılarak doğal resiflerin ve dalış alanları tespit edilecek.

Projeyle bölge turizminin gelişimi, 12 aya yayılması ve destinasyon haline gelmesi, yeni yatırımlara olanak sağlanması, yatırımlardan kaynaklı istihdam ile işsizliğin düşürülmesi, ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasına kesin katkı sağlanacaktır” dedi.

2018 yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamında Burhaniye Ticaret Odası ile sözleşme yapılmıştı.

Bölgenin sportif dalış turizmi açısından değerlendirilmesinde yararlı olacak kaynak ve potansiyeli daha doğru analiz edilebilecek olan program kapsamında ayrıca bu yaklaşımın pazar analizinin yanında teknik ve finansal yönlerini de ele alarak, turistik amaçlı sportif dalış alanları da belirlenecek.

Fizibilite desteği ile GMKA, Güney Marmara diye tanımlanan TR22 bölgesinde yer alan Balıkesir ve Çanakkale illerindeki kurum ve kuruluşların bölgeye katkısı olacak faaliyetlerin araştırma, planlama ve fizibilite çalışmalarını doğrudan finanse edebiliyor.

Bu destek mekanizmasıyla bölgenin yenilikçilik, girişimcilik ve ekonomik kapasitesini geliştirmeye yönelik planlanan çalışmaların yapılacak ön hazırlık aşamalarını doğrudan finanse ederek, yapılacak faaliyetlerin gerçekleşmesini hızlandırıyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin