Her dalış bir güvenlik durağı ile bitmelidir. Dalışın sonuna doğru yüzeye yakınlaştıkça yüzerlilik ile ilgili sorunlar ortaya çıkmaya başlar.Tüpünüzde ki hava azalmıştır. Nötr yüzerlilik için geciken önlemler sonrasında da kendinizi kontrolsüz bir şekilde yükselirken bulabilirsiniz.

Bu durumlara karşı alınacak basit bir kaç ipucu verelim sizlere.

YAVAŞ YÜKSELİN

Dakikada 10 mt. hızla yükselmeniz gerektiğiniz asla unutmayın. Eğer dalış bilgisayarınız var ise takip etmeniz daha kolay olabilir ve zaten hızlı çıkışınız varsa dalış bilgisayarınız sizi uyaracaktır. Gelen uyarı seslerine kayıtsız kalmayın. Ses sizin dalış bilgisayarınızdan gelmiyor bile olsa bir anlık kontrol yapın. Sesin yönü ve şiddetini su altında kestirmek zordur. Su altında ses havaya göre 4.5 kat kadar daha hızlı iletildiğini hatırlayın. Dalış bilgisayarınız yok ise konsol üzerinden takip etmeye çalışın. Her halükarda ekipman ile olabilecek her türlü sıkıntıya karşın en basit önlem regülatörünüzden çıkan kabarçıklardan daha hızlı olmayacak şekilde yavaşça yükselin.

Yükselmeye başladığınız zaman BC içindeki havanın hacmi genişleyecektir. Zamanında ve yeterli miktarda boşaltma yaparak kontrolün sizde olmasını sağlayabilirsiniz. Orta su dalışı yapıyorsanız ve tekneden uzak bir yerden çıkma ihtimalinize karşın yanınızda yüzey işaretleyici şamandıranızı (SMB) bulundurun ve ihtiyaç durumunda kullanın.

UYGUN DURUŞ

5 metreye geldiğiniz zaman vücudunuzu doğru bir pozisyonda beklemede kalacak şekilde ayarlayın ve sabit bir şekilde derinliğinizi korumaya çalışarak bekleme durağınızı net olarak tamamlayın. Dalış bilgisayarlarınız var ise dalış eşiniz ile de teyitleşmeyi unutmayın. Bekleme sırasında 2.5mt ve üstü bir seviyeye gelmek doğru bir bekleme durumu değildir. Güvenlik beklemesini önemsemeyen veya dikkat etmeyen kişilere karşı dikkatli olun.

SABİT KALIN

Orta su dalışı yapıyorsanız ve teknenin zincirinden tutunuyorsanız aşağı yukarı hareketlerin olabileceğini unutmayın. Sabit bir şekilde kalmak için seviyenizi kontrol altında tutun. Halat veya zincir aşağı yukarı hareketine karşın tutunurken biraz gevşek bir şekilde tutun ve seviyenizi dalış bilgisayarı ile kontrol altında tutun.

DEKO DURAĞI

Her dalıcı kendi güvenlik durağına dikkat etmelidir. Başka bir dalıcıya güvenmeyin. Belki sizden daha sığ bir dalış yapmıştır siz 1-2 mt dahi olsa daha aşağıda kalmış olmanız bekleme durağınızı farklılaştırır.

Dalgıçlar bazen güvenlik durağı sona erdiğinde herşeyin bittiğini düşünürler. Tekneye kadar hızlıca yüzebiliriz diye düşünürler. Fakat son 5mt dalışın en önemli anlarındandır. Dakikada 10 metrelik hızla aynı olacak şekilde son 5mt yi yavaş ve kontrollü bir şeklide yükselmeyi ihmal etmeyin.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin