Okyanusun en derin yerlerinde hayatta kalabilme becerisini gösterebilen canlılar halen keşfedilmeyi bekliyor. Dev dişler, çok küçük veya çok büyük boyutları, yarı şeffaf, ölçeksiz vücut yapıları ile dikkati çekiyor.
Uluslararası araştırmacılar tarafından Marina çukurunda 8.000 metre derinlikte yapılan araştırmalar sırasında Mariana Snailfish (Mariana Kuyrukbalığı) (Pseudoliparis swirei) olarak adlandırılan yeni bir tür keşfedildi. Pek çok balık türleri ise keşfedilmeyi bekliyor.
Washington Üniversitesi görevlilerinden ve araştırmanın baş yazarı Mackenzie Gerringer, “Bu okyanus tabanına en yakın olan balık türüdür, resmi bir keşif yaptığımız için çok heyecanlıyız. Böyle yüksek basınçlı ve farklı etmenlere sahip çevrede yaşamak için pek de uygun güce sahip görünmüyorlar, ancak son derece başarılılar” dedi.
Mariana Kuyrukbalığı, San Juan Adası kıyılarına yakın derin deniz bölgelerinden birinde keşfedildi. Derin sularda gruplar halinde bir araya gelen balıklar, küçük kabuklular ve karideslerle besleniyorlar. Ancak hala yoğun su basıncı altında nasıl yaşadıkları bilinmiyor.
Bu yeni tür, Batı Pasifik Okyanusunda bulunan dünyanın en derin yeri olan Mariana Çukuru’nun bazı bölümlerine görünmektedir. 2014 ve 2017’deki araştırma gezileri sırasında, bilim adamları, yeni türün 37 örneğini, 8000 metreye (26.200 fit) kadar derinliklerden topladı. DNA analizi ve iskelet ve doku yapılarını analiz etmek için 3 boyutlu tarama, araştırmacıların yeni bir tür bulduklarını belirlemelerine yardımcı oldu.
Newcastle Üniversitesi’nden Thomas Linley, “Kuyrukbalığı diğer balıklardan daha derine inmek için adapte olmuş ve derin çukurlarda yaşayabilir, burada yırtıcılardan arındırılmıştır ve ortam olarak çok daha fazla yiyecek vardır. Çok sayıda omurgasız av olan bu ortamda kuyrukbalığı en üste yırtıcı konumunda olunca aktif avcılıkları ile çok iyi beslenmiş görünüyorlar.” dedi.
Balığa verilen Pseudoliparis swirei ismi 1800’lerin sonunda HMS Challenger seferi görevlisi olan Mariana Çukurunu keşfeden denizci Herbert Swire’den gelmektedir.
Kaynak : PHYS