Pelagia Noctiluca

Son yıllarda, İklim değişikliği ve besin ağındaki değişimlerle birlikte Akdeniz ve Karadeniz’de yoğun denizanası artışları görülmektedir. Doğu Akdeniz sahillerinde görülen zehirli jelimsi organizmalarının olası tehlikelerinin farkında olmak ve bu canlıların teması durumunda sağlığa etkilerini ve sonuçlarla baş etme yöntemlerini paylaşmak amacıyla TÜDAV bir poster hazırladı.

Doğu Akdeniz sahillerinde görülen zehirli jelimsi organizmalarının (çoğunlukla denizanalarının) olası tehlikelerinin farkında olmak ve bu canlıların teması durumunda sağlığa etkilerini ve sonuçlarla baş etme yöntemlerini paylaşmak amacıyla Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) bir poster hazırladı. En zehirli on üç jelimsi deniz canlısının yer aldığı poster Türkiye’nin bütün sahillerindeki turizm merkezleri, dalış merkezleri, balıkçı kooperatifleri ve marinalara dağıtılıyor.

Son yıllarda, Doğu Akdeniz’de biyolojik çeşitlilikte değişimler tahmin edilemeyecek bir şekilde gelişiyor. Özellikle Akdeniz’de iklim değişikliğinin etkileri sonucu suların ısınması, tropik türlerin Süveyş Kanalı yolu ile Kızıl Deniz’den Akdeniz’e geçişini ve yerleşimini hızlandırıyor. Poster sularında görülen ve kökeni Doğu Akdeniz olmayan bu zehirli türler hakkında ayrıntılı bilgi sağlıyor. 13 en zararlı denizanası fotoğrafının bulunduğu poster insanların gördüğü canlının ne olduğunu anlamasını kolay hale getiriyor.

Zehirli sınıfında olanlara daha yakından bakmak isteyenler için:

Chrysaora Hysoscell
Carybdea Marsupialis (Linnaeus, 1758)
Macrorhynchia Philippina
Olindias Phosphorica
Pelagia Noctiluca
Rhopilema Nomadica

 

Son günlerde Doğu Akdeniz’de ‘denizanaları’ konusunda tedavi yöntemleri anlatılıyor. Denizanası nedeniyle son yıllarda hem Avrupa’da hem de ülkemizde birçok kişinin hastanelere gidiyor. “Doğu Akdeniz Jelimsi Organizmalarına Dikkat!” posterinde denizanası ile temas halinde ilk müdahale bilgileri, konunun uzmanlarınca poster üzerinde anlatılıyor. Özelliklerde son yıllarda citizen science yani popüler bilim ya da vatandaş bilimi olarak adlandırılan yöntem sayesinde, bilimsel çalışmalarda kilit rolü olan verilerin sağlanmasında artık sadece konunun uzmanları değil halk da söz sahibi oluyor. Henüz sularımızda yeni yeni görülen bu türlerin tespiti, hem bilimsel açıdan hem de halk sağlığı açısından önem taşıyor.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), ülkemizin kıyılarındaki anormal denizanası patlamalarını, artışlarını, zarar verici etkilerini anlamak, öğrenmek, akademik olarak konuyu bilimsel bir düzleme taşımak ve karar vericilere yol göstermek amacıyla 2015 yılında “Ya yakarsa” adıyla bir çalışma başlatmıştı. Bu çalışma aynı zamanda denizanaları ve jelimsi türlerle ilgili bu önemli konuda halkın veri sağlaması amaçlandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin