Doğanın değişim döngüsünden esinlenen Japon sanatçı Aki Inomata hermit yengeçlerine 3D baskı tekniğini kullanarak yeni kabuklar üretiyor. Sanatçı çalışmalarına sanatsal bir boyut katma isteği ile çalışmalarında farklı şehir tasvirlerini kullanıyor.

Hermit yengelerinin en bilinen özelliği yumuşak vücutlarını korumak için değiştirmek orunda kaldıkları kabuklarıdır. Larval dönemden çıktıktan hemen sonra boş kabuk arayıp hemen yerleşen bu canlılar büyüdükçe daha büyük kabuk arayışına girerler. Tehlike anında evlerine saklanırlar, bazense güçlü başka bir hermit tarafından evlerinden atılabilirler. Sanatçı Aki Inomata’da yengeçlere ürettiği yeni kabukları veriyor. Yengeçler kabuğu beğenirlerse yeni evlerinde yaşamaya devam ediyorlar.

2009 yılında Japonya’da yer alan Fransız Büyükelçiliğinde düzenlenen bir sergide bu fikri bulan sanatçı; 2009 yılına kadar Fransa’ya ait olan Fransız Büyükelçiliği topraklarının elli yıl için Japonya’ya ardından yeninden Fransa’ya ait olacağı hikayesinden esinlenmiş. Sanatçıya aidiyet, mal ve mülk konuları üzerinde düşünmeye iten bu konu ona kabuk değiştiren canlıları hatırlatmış. Böylece dünya şehirlerini temsil eden kabuklar ve onları evi olarak kabul eden yengeçler ortaya çıkmış.

İlk denemelerinde daha küresel şekiller kullanmaya çalışan sanatçı yengeçlerin bu barınakları kullanmaması ile tarama yardımı ile doğal kabuklar üzerinde çalışmış ve bu verileri işleyerek yeni kabuklar tasarlamış.

Sanatçı Aki Inomata’nın senelerdir üzerinde çalıştığı ve ürettiği bu kabuklar insanlar arasında tartışmaya sebep oldu. Bir kesim bu fikirden çok hoşlanırken, diğer kesim bu yolla yaratılan kabukların plastik kirliliğine sebep olacağı fikrinin arkasında duruyor. Haksız da değiller. Siz ne düşünüyorsunuz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin