Dalışta iyi bir dalış eşinden daha önemli ne olabilir. Hemen hemen her şey için ikinci bir seçeneğe sahipsiniz  – Hava, Ekipman, Beyin -.

Hiç düşünmemiş olabilirsiniz. En yakınınızda düşünen, deneyimleri olan birisinin olması veya yoksa trajedilerin başlangıcı olabilme ihtimali. Başlangıçtan beri sportif (rekreasyonel) dalışın temel unsurlarından biridir DALIŞ EŞİ (BUDDY). Ama her zaman aynı dalış eşinizi bulabilecek misiniz? Yada bu işin temel prensiplerini iyice kavrayarak her zaman uygula yoluna mı gideceksiniz?

Dalış hayatınız başlayıp belirli bir tecrübeye sahip olunca nedense bir çok kimseye cesaret gelir. Daha derin dalış yapmayı arzularlar hep. Bi süre sonra ise yalnız dalsam şuraya diye kurgulamalar başlar. Son zamanlarda dalış sistemlerinde yer bulmaya başlayan solo dalış için düşünmeye bile başlayanlar vardır. Peki yeteri derecede güvenlik bilgi ve tecrübesine, ekipman tanıma, sorun çözme ve en önemlisi sağlıklı olduğunuza nasıl emin olacaksınız.

Dalış hayatına başlayan bir çok dalgıç bir süre sonra su altında kendilerine gelen güven (!) ile garip şekilde davranmaya başlar. Kendini kurtarma becerisi gerektirecek davranışlarını ve becerilerini hiç geliştirmeye çabalamazlar. Çok basit bir şekilde eğer malzemelerinizi hazırlayan biri var ise kendi ekipmanlarını kurmak ve kontrol etmek dahi yapılmamaya başlar. Farkın ne olduğunu düşünmezler bile. Standart ekipman işte düşüncesi vardır.

Kendine güvenen dalıcı, güvenlik konusunda dikkatli ve kendi seviyesine göre yeterliliklerinin farkında olan dalıcıdır. Su altında olabilecek her türlü senaryo için hazırlıklı olmak için sorgulamak yanlış mı? Peki bunlara karşı ne gibi bir önlem alıyorsunuz? Eğitmeninizden yardım veya destek istiyor musunuz?

TANIMLAYIN

Ekipman arızaları, dalış sırasında karşılaşılabilecek küçük sıkıntı ve çözümleri, dalış bölgesinde ki akıntı, kayıp dalıcı için gereken prosedürler, dalış planına aykırı zorunlu değişiklikler yalnızca birkaç tane sıkıntıdan ibaret görünüyor değil mi? Kendinizi esas bunlara hazırlamanız gerekiyor. Yoksa dalalım canlıları görelim, batık güzelmiş vs. hoş geliyor ama unutmayın bize ait olmayan bir yere insan yapımı malzemeler ve net bir şekilde bilinmezler ile dolu bir yere dalıyoruz.

Senaryoları yaşamadan eğitmenleriniz ile konuşarak nasıl göründüğünü, nasıl geliştiğini ve nelerin farklı yapılabileceğini öğrenebilirsiniz. Eğitiminizin bir süreç olduğunu ve hiç bitmeyeceğini unutmayın. Her dalış bir tecrübe, her dalış bir eğitimdir.

BECERİLER

İlk Yardım (Rescue) eğitimleriniz almak yeterli değildir. Yada başka eğitimler de alabilirsiniz. Sonuç?  Aldığınız eğitimin becerilerini geliştirmezseniz neye yarar. UYGULAMA, TEKRAR, UYGULAMA, TEKRAR, TEKRAR….. Eğitim sırasında maskesiz soluma yaptınız. Peki birkaç dalış sonra bir daha denediniz mi? Kemer yada BC çıkart/tak tekrar ettiniz mi? Ekipman bağlamak veya sökmek artık nerede ise gözü kapalı yapar hale gelmeniz iyi olmaz mı? Evet haklısınız “Eğitim zor, dalmak kolay.”

Artık ekipmanlar kişisel konfora yönelik yapılmaya başlandı. Dalış bilgisayarları deko tablolarının yerini aldı. BC’ler daha rahat ve çeşitli. Regülatörlerimiz hayati derecede önemli artık yedekli ve daha güvenilir testlerden geçerek bizlere ulaşıyor. Ama ne olursa olsun yine de bir dalış eşinin beyni hiç birinde yok. Yanınızda ki arkadaşınız sizin için bu kadar önemli. Çünkü hiç bir ekipman sağduyu veya gözlem yeteneğine sahip değil. Gözleme yapamaz, kontrol edemez.

HUZUR İÇİN DALIYORUZ

Panik su altındaki en büyük tehlikedir. Su altında hava olduğu sürece çözemeyeceğiniz hiç bir sorun yoktur. Önemli olan bir sorun anında alacağınız reaksiyondur.

Temel prensip “Dur. Düşün. Uygula.”

Kendinize veya başka birine yardım etmeniz gerektiğinde adım adım uygulayın.

DUR : En basit manada zihninizi sakinleştirmenizi sağlar. Kalbinizi rahatlatır. Ve durumun farkındalığını yakalarsınız.

DÜŞÜN: Durumun farkında iseniz aldığınız eğitimlerde size anlatılanlar hızlıca geçecektir zihninizden. Ve yeterince pratik yaptıysanız güvenli bir şekilde ne yapacağınızı biliyorsunuz.

UYGULA: Sadece uygulama kaldı geriye değil mi?

Evet. Dalış dünyasında pek dikkat edilmeyen bir yere deyinmeye çalıştık. Lütfen dalış becerilerinizi bir daha değerlendirin. Kendiniz de eksik gördüğünüz bir konuyu eğitmenleriniz ile paylaşın ve gerekiyorsa su altı çalışmalarını da yapın. Çekinmeyin. Sizden gelen bu tür istekler emin olun eğitmeninizin hoşuna bile gidecektir (kendi adıma :)) .

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin