Düzce Üniversitesi Sualtı Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Emre Okan tarafından 2. Dünya Savaşı’nda Sakarya’nın Karasu ilçesi açıklarında batırılan U-20 Alman denizaltısı görüntülendi.

Almanya, 1941 yılında Rusya işgaline başlayınca, denizaltıların getirdiği avantajların farkında olan Hitler, Karadeniz’deki Sovyet gemilerini hedef almıştı. Türkiye, 2. Dünya Savaşı’nda tarafsız olan ülkelerden biriydi, ayrıca Montrö Anlaşması gereği boğazlardan geçiş Türkiye’nin kontrolündeydi. Bu durumda Almanya’nın boğazları kullanarak donanma güçlerini Karadeniz’e sokma imkanı yoktu. Bunun üzerine Hitler, Türk hükumetine Saldıray, Atılay ve Batıray isimli denizaltılarını satın almayı teklif etti. Ancak Türk hükumeti bu teklifi reddetti.

Başka yolu kalmayan Alman Hükümeti, Almanya Kiel’de parçalara ayrıldı. Kanal yoluyla Elbe Nehri’ne indirilen denizaltılar, nehrin kaynağı olan Dresden’e getirildi. Burada parçalanarak kamyonlara yüklenip Ingolstadt şehrine götürülüp Tuna Nehri’ne indirilen altı denizaltı, Romanya’nın Köstence şehrine ulaştırıldı.

Köstence Limanı’na indirilen altı denizaltı, 27 Ekim 1942’den 25 Ağustos 1944’e kadar Sovyet donanmasına karşı 56 operasyon gerçekleştirdi. Romanya, 25 Ağustos 1944’te taraf değiştirince, altı denizaltıdan U-9, U-18 ve U-24 Romenler ve Ruslar tarafından batırıldı.

Köstence’den ayrılmak zorunda kalan U-20, U-23 ve U-19 denizaltılarının sığınacakları bir liman kalmamıştı. Adolf Hitler bu üç denizaltıyı Türkiye’ye satmayı teklif etmişti ancak İsmet İnönü bu teklifi reddetti. Bunun üzerine Almanlar, bu denizaltıların açık denizde batırılması emrini verdi. Emir üzerine üç denizaltının komutanları bir araya gelerek, 10 Eylül gecesi U-23’ü Ağva’da, U-20’nin Karasu’da ve U-19’un Karadeniz Ereğli açıklarında batırılma kararını aldılar.

Karasu’da denizin 23 metre altındaki U-20 denizaltı 1944’ten beri Karadeniz’de ve sahilden 2,5 kilometre açıkta kule derinliği 18 metre ve dip derinliği 23 metrede bulunuyor. Sakarya Nehri’nin denize döküldüğü yerin açıklarında 35 derecelik açıyla iskeleye (sol tarafına) yatık duran 42,7 metre boyunda, 4,1 metre eninde olan 270 tonluk denizaltının torpido kapakları ve periskopu da açık durumunda.

Karasu Belediyesi desteği ile, 6 yıllık batık denizaltını görüntüleyen sualtı fotoğrafçısı ve belgeselci Tahsin Ceylan, Yrd. Doç. Dr. Emre Okan ile Murat Kulakaç denizaltının yıllar geçmesine rağmen çok az yıprandığını ifade ettiler.

20 tane üretilen U-20 denizaltılarından günümüze sadece 1 tane kaldığı, Karasu’da bulunan batığın parçalanmamış durumda ve sığ sularda olduğu için geçmişe ışık tutan iyi bir hazine olduğu söyleniyor. Ayrıca mürettebatı ölmeden denizaltıyı terk ettiği için savaş mezarı sayılmıyan bu batığa serbestçe dalış yapılabiliyor. Bu da batığı iyi bir dalış turizmi kaynağı yapıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin