Uzmanlar, Astronot Gordon Cooper’ın NASA görevindeyken hazırladığı bir çeşit hazine haritası ile Christopher Colombus’un filosunda yer alan ve Karayipler’de batan bir gemiye ait yüzlerce yıllık bir çapa buldu.
NASA’da tek kişi çıkılmış en uzun uçuş rekoru, 122 saat ile hala kendisine ait olan Gordon Cooper tam bir kaşifti. Uzayda geçirdiği zaman boyunca gördüğü bazı anomalileri not alarak bir çeşit harita hazırlamıştı. Soğuk savaş döneminde nükleer tehditleri tespit etmek amacı ile görevlendirilen Cooper’ın, Mercury 9 Faith 7 uçuşu sırasında hazırladığı düşünülen haritayı yıllarca saklamış, ancak Parkinson hastalığı ilerlediği için çalışmalarına devam edemeyecek noktaya gelmiş ve haritayı yakın arkadaşı Darrell Miklos’a teslim etmiştir.
Cooper’ın 2004 yılında vefat etmesinden sonra harita üzerinde çalışmaya devam eden Miklos harita ile araştırmalar yapmak için bir ekip kurup, batıkları araştırmaya başladı. Manyetometre ile batık alanlarını tespit eden ekip bu alanlara metal dedektörleri ile dalışlar gerçekleştirdi ve sonunda Turks ve Caicos Adaları açıklarında bir batık alanı keşfetti. Batık alanında tahmini 1492-1550 yılları arasına kullanılan bir çapa bulan ekip, 545-680 kg arasında olan çapanın yaklaşık 300 tonluk bir gemiye ait olduğunu belirledi. Bu da Colombus döneminin tipik gemilerinin yaklaşık ağırlığına denktir.
Colombus ve Pinzon Kardeşler’in Keşifleri
Turk ve Caicos Adalarının keşfinin Colombus filolarının bir parçası olan İspanyol gemiciler Pinzon kardeşlerle ilgili olduğu düşünülmektedir. Martin ve Vicente Pinzon, Colombus’un 1492’de yaptığı ilk seyahatinde Pinta ve Nina gemilerinin kaptanlarıydılar. 6 yıl sonra Christopher Colombus üçüncü seyahatine çıktığında Vicente, İspanya’dan küçük keşif gezileri düzenlemeye devam etti.
1499-1500 yıllarında yaptığı bu mini gezilerle Vicente Pinzon, Brezilya ve Amazon Nehri’ni keşfetti. 1500 yılı baharında Colombus ile Haiti’de buluşan Pinzon, Brezilya keşfini müzakere etmek için dört gemisi ile beraber İspanya’ya döndü. Temmuz ayında yine bir geziye çıkan Pinzon’un gemileri bir fırtınaya yakalandı. Turk ve Caicos Adaları açıklarında demirlemişken gemilerinin ikisi fırtına yüzünden battı. 1502 yılında Pinzon batan geminin kargolarını kurtarmak amacı ile bölgeye geri döndü.
Batık Alanında Neler Bulundu?
Miklos’un ekibi bu batık alanında çapanın dışında, bazı eserler ve batan gemilerden kargoları kurtarmak için kullanılan kancalardan buldular. Arkeolojistler bölgede indigo boya ile boyanmış bir zeytin kavanozu, dönemin ispanya kültürünü yansıtan çanak çömlekler; ayrıca muhtemelen batık gemilerin son kalıntıları olan demir ve bronz parçaların yanı sıra Pinzon’un filosundaki üçüncü bir gemiden geldiğini ve kasırga sırasında koptuğu düşünülen bir çapa halkası parçası daha buldular.
Colombus’un çalışmaları konusunda büyük bir aydınlanma sağlayan bütün bu buluşlar Cooper’ın haritasını günümüzde tarihi aydınlatan en değerli haritalardan biri haline getiriyor.