“Dalış grubunuzu veya dalış eşinizi kaybederseniz ve kaybolursanız ne yapmalısınız?” sorusu herkesin kafasında bir yerlerde dönüp duran bir sorudur. Eğitimlerde hep vurgulanır ve anlatılır ancak yaşamayınca dikkate alınmaz. Eğitimlerde anlattıklarımızı bir hatırlayalım o zaman…

Sakin bir şekilde kalmak çok önemlidir. Telaş etmenizi gerektirecek bir durum olmadığını unutmayın. Sualtında havanız var ise her türlü sorun çözülür. Sakin kalmanız veya telaşlı olmanız hava kullanımınızı da etkiler. Kaybolursanız, sualtında biraz yükselip etrafınızda tam bir dönüş yapın. Aşağıya ve yukarıya bakınarak grubunuzu görmeye veya çıkan kabarcıkları bulmaya çalışın. Dalış feneriniz yanınız da ise açık tutun. Fener ışığının iyi görülebilecek bir sinyal olduğunu unutmayın. Böylelikle görüş olmayan zamanlarda daha dikkat çekecek bir işaret kulanmış olursunuz. Grubunuzu gördüyseniz ve yaklaşabiliyorsanız hava durumunuzu kontrol edin ve yanlarına gidin. Eğer hava durumunuzda azalma var ise belirli bir mesafeden yükselerek takip edin. Bu şekilde tekneden çok uzak bir yerden çıkma ihtimalini engellemiş olursunuz. Mümkün olan ilk anda işaretleşerek durumunuzu bildirin. Kurallara uygun bir şekilde emniyet beklemenizi yaparak çıkın.

Kimseyi bulamadıysanız, kurallara uygun bir şekilde dakikada maksimum 10mt hızla yükselerek,  5mt’de emniyet beklemenizi yapın. Eğer yanınızda var ise emniyet beklemeniz sırasında dalış şamandıranızı (SMB) yüzeye gönderin. Emniyet beklemeniz bittikten sonra yüzeye sağlıklı bir şekilde çıkarak durumunuzu kontrol edin. Çıktığınızda tekne görünüyor ise muhakkak iyi olduğunuzu veya yardım istediğinizi belirtecek şekilde haberleşmeyi ihmal etmeyin.

Bu durumun orta su dalışlarında olması kadar ürküteni de yoktur. Yazıyı okuyan okurarımızdan bazılarının başına gelmiş bile olabilir. Umarız kimse böyle bir duruma düşmez.

Plan Yapın

Zihninizde her zaman için bir plana sahip olmak sadece dalışlarda değil normal hayatımızda da zor zamanları aşmanın en rahat yoludur. Dalışlar bir istisna değildir. Dalış eşiniz ile dalış sırasında birbirinizi kaybederseniz ne yapacağınızı konuşmak garip mi geliyor? Peki ya başınıza bir problem gelirse bir plan iyi olmaz mıydı? Daha da ileri olabilecek her türlü senaryo için kafanızda bir plan olması iyi olmaz mı? İşte bunları düşünmeye başladıysanız profesyonelliğe doğru adım atmışsınız demektir. Bu aşamadan sonra artık yardımcı ekipmanlardan dalış şamandırası taşımaya başlarsınız. Özellikle orta su dalışlarında yanınız da dalış şamandırası (SMB) taşımanız olası kaybolma durumların da çok işe yarayacaktır. Yüzeye sağlam bir şekilde ulaşmanın yanı sıra rengi sebebi ile fark edilmek daha rahat olacaktır.

Tipik olarak dalış grubu kaybın farkında ise sizi o bölgeden almadan gitme ihtimali çok düşüktür. Bu tür efsane hikayeler vardır hatta bu konularda çekilen filmler bile bulunuyor. Ancak bilinmelidir ki, planlama düzgün ve bilinçli bir şekilde yapılırsa bu tür efsaneler ancak filmler için birer hikaye konusu olur.

Dalış kurallara uyduğunuz takdirde sizin için en güvenli spordur!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin