Eğitmenler, dalış öğrencilerinden kimi soruları tekrar tekrar duyar. Her dalıcının endişe duyduğu konuları, merak ettiği bu soruları sizler için derledik. Sizde merak ettiğiniz soruları yorum olarak yazın, eğitmenlerimiz sizler için cevaplasın.

Dalış sırasında havam biterse ne olur?

Bu durumun gerçekleşme ihtimali çok düşüktür. Aldığınız eğitimler sırasında hava tedariğinizi sürekli ve nasıl takip etmeniz gerektiği size öğretilecek ve hava kaynağı ile ilgili bir sorun olmadan önce dalışların bittiğini siz de göreceksiniz. Bu eğitimlerde hava kaynağı ile ilgili karşılaşabileceğiniz her türlü problemi ve bu problemler başa çıkmanın birden fazla yolunu eğitmenleriniz sizlere öğretecektir. Bu yüzden havanız azalsa bile sizler bu durumu kontrol altına alabilmek için gereken becerilere sahip olacaksınız. Bu konuda endişe yaşıyorsanız, hava tüketimini minimuma indirmek için verdiğimiz ipuçları ilginizi çekebilir.

Bir dalış ne kadar sürüyor?

Bu soruyu cevaplamak zor. Pek çok tecrübesiz dalgıç fazla gerginlik ve heyecandan dolayı tecrübeli dalgıçlardan daha hızlı hava tüketir. Derinlik, su ve hava koşulları, ekipmanlarınız, paletlerinizi kullanma şekliniz ve hatta su sıcaklığı dalış süresini etkileyen diğer faktörlerdir. Ortalamalar üzerinden konuşacak olursak ilk dalışınız en az 20 dakika olmalıdır, su altındaki durumunuza göre 25-40 dakika arasında değişiklik gösterir. İlk dalışınızın süresini denemeden bilmezsiniz ancak kesin olan bir şey var ki; dalış yaptıkça hava tüketiminiz, dolayısı ile suda kalma süreniz artacaktır.

Kaç metre derine dalabilirim?

Sportif dalışlar 30 metre ile sınırlandırılmıştır. Ancak dalabileceğiniz derinlik aldığınız eğitime göre belirlenir. Başlangıç kursunu alan dalgıçlar maksimum 18 metreye dalış yapabilmektedir.

Gözlük kullanıyorum, yine de dalış yapabilir miyim?

Kesinlikle evet. Kontakt lens kullanmak çarelerin ilki. Özellikle günlük lens kullanımı size dalışlarınızda rahatlık sağlayabilir. Kullanıp, atmak hem hijyen açısından hem de lens kaybolursa yerinin doldurulabilmesi açısından sizin daha rahat vakit geçirmenizi sağlayacaktır. Lens kullanamıyorsanız ise numaralı bir maske kullanmak sizin için en iyi seçenek olabilir. Bazı dalış merkezlerinde numaralı bir maske bulmanız olası ancak sizin göz numaranızı karşılayan bir maske bulma olasılığı çok da yüksek olmayacaktır. Tüm bu sebeplerden, yakını da uzağı da göremeyen dalıcılar için yapılabilen numaralı bu maskelere yatırım yapmak iyi bir fikir olabilir. 

Okumakla pek aram yok, teori kısmını yine de anlayabilir miyim?

Evet. Eğitim programları genellikle herkesin anlayacağı şekilde tasarlanmıştır. Bununla beraber internet ortamının da gelişmesi ile öğrenme şekliniz ne olursa olsun her şeye erişebilmek mümkün. İnternette videolara, sunumlara, uygulama gösterimlerine ve eğitim içeriklerine bir tıkla ulaşabilirsiniz. Teoride veya pratikte merak ettiğiniz her soru için e-posta ile veya sosyal medyadan bize ulaşabilirsiniz.

Tehlikeli deniz canlıları olacak mı?

Türkiye sularında dalış bölgelerinde tehlikeli denebilecek bir tür bulunmamaktadır. Bu tamamen dalış noktanıza ve “tehlikeli” kelimesinden ne anladığınıza bağlı olarak değişir. Bazı bölgelerde dokunulmaması gereken bitkiler ve deniz canlıları bulunabilir. Çoğu deniz canlısı saldırıda bulunmaz ancak savunma amacı ile size zarar verebilirler. Eğitmenleriniz ve dalış liderleriniz bulunduğunuz bölgede yer alan canlılar hakkında sizi bilgilendireceklerdir. Altın kural herhangi bir şeye dokunmamaktır. Bu hem sizi hem sualtı dünyasını korumak için en iyi yoldur.

Dalış eşim olmasa bile dalabilir miyim?

Tabi ki! Dalış için bulunduğunuz teknede, kulüpte, programda eğitmenleriniz veya liderleriniz sizin için bir dalış eşi atayacaktır. Dalış eşim yok diye üzülmeyin, dalışlarınız sayesinde pek çok yeni arkadaşlık da edinebilirsiniz.

İyi bir yüzücü değilim, problem yaşar mıyım?

Michael Phelps olmanıza gerek yok. Dalış için minimum yüzme becerileri yeterlidir. Şnorkel kullanabiliyor ve suyun üzerinde kendinizi rahat hissediyorsanız yeterli olacaktır. Suyun üzerinde rahat hissetmiyorsanız bir kaç yüzme dersi almanız sizi bir sonraki dalışlarınızıda rahatlatabilir.

Kendime ait dalış ekipmanım olmalı mı?

Hayır. seçmiş olduğunuz dalış merkezinin ekipman sağlayıp sağlamadığını öğrenmeniz yeterli. Dalış hayatınızda tecrübe kazandıkça ve sık dalış yapmaya başladığınızda zaten kendi ekipmanınızı edinmek isteyeceksiniz. Kendi ekipmanlarınız varsa ekipmanların kullanımı hakkında yazımız ilginizi çekebilir.

Dalış eğitimi ne kadar sürmektedir?

Bu eğitim için başvurduğunuz dalış sistemine ve dalış kulübünüzün imkan ve tercihine göre değişiklik gösterir. Ancak genelde 2 – 4 gün içerisinde eğitimi tamamlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin