Saros’a Airbus 330 batırılacak.

TANAP’ın (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi) 1 milyon 235 bin liralık hibesiyle Saros Körfezi’ne deniz turizmi için Airbus 330 batırılacak.

Deniz turizmi ve balık çeşitliliğinin artması için su altına indirilen yapay resiflerden en büyüğü Edirne Keşan’da olacak. 90 tonluk Airbus 330, Erikli sahilinde su altı turizmini canlandıracak.

Ege Denizi’ndeki Saros Körfezi, 2019 yazında dünyanın en büyük uçak batığını barındıracak. Rusya’dan Türkiye’ye uzanan bin 850 km uzunluğundaki Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’ne (TANAP) başvuran Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB) olumlu cevap aldı.

Kendi kendini temizleyen denizi ile 214 çeşit canlıya ev sahipliği yapan Saros Körfezi’ne dev bir uçak batırılması için gerekli 1 milyon 235 bin TL, TANAP tarafından hibe edildi.

Saros’a Airbus 330 batırılacak.

Kaçak ile mücadele 

Skyair Shop firması ile Keşan Belediyesi arasında imzalanan sözleşme ile 2 yıl önce hurdaya ayrılan 65 metre uzunluğunda ve 60 metre kanat açıklığındaki Airbus 330, Saros Körfezi’ne getirilecek.

Erikli sahiline batırılacak uçağın su altında hizmete devam edeceğini söyleyen Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, “2009’dan beri Saros Körfezi’nde projeler yapıyoruz. Uçak batığı projemizi, TANAP’tan aldığımız hibe ile gerçekleştireceğiz.

Erikli sahilindeki alanda su altı zenginliğimizi artıracak bu uçak, turizm potansiyelimizi ve yöresel kalkınmayı destekleyecek.

Balıkçılığa destek olmasını istediğimiz uçak, dibi tarayan trol balıkçılığı ile de mücadele edecek. Böylece ekosistemin ve deniz yaşamının korunmasını sağlayacak” dedi.

Saros’a Airbus 330 batırılacak.

Teleskopik vinç gerekli

Saros Körfezi’nde Çanakkale Muharebeleri’nin anlatıldığı 16 heykelden oluşan dünyanın ilk sualtı tarih müzesi de bulunuyor. Seyit Onbaşı ve ANZAK askerini taşıyan Mehmetçik gibi kompozisyonların canlandırıldığı alanın yakınında suya indirilmesi planlanan uçak, Kuşadası’nda batırılan uçaktan daha büyük.

Proje koordinatörü Savaş Yapman, “Uçak Antalya’da hangarda. Parçalanıp Erikli sahiline getirilecek. 90 tonluk uçağı indirmek için 750 tonluk teleskopik vinç gerekiyor. Bu vinci arıyoruz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin